pondělí 14. února 2011

Filozofická fakulta a Vydavatelství UP aneb k posledním diskusím v Žurnále UP

Strategie rozvoje FF UP, kterou v uplynulých letech nastartoval akademický senát fakulty a uplatňuje ji současné vedení, je postavena na racionalitě a efektivitě. Články v UP Žurnálu, jež se jí kriticky dotýkají, jsou naopak postaveny na emocích a dohadech. Výsadou akademického stavu by ovšem měla být informovanost a snaha po ověření faktů, popřípadě souběžná konfrontace názorů (např. v jednom čísle ŽUP). Proto nabízím všem, kdo by i nadále chtěli veřejně uvažovat o aktuálním dění na fakultě, že jim na děkanátě rádi poskytneme relevantní informace. Prospělo by to nejen úrovni článků, ale i komunikaci napříč univerzitou.

Nemám v úmyslu rozpřádat rozsáhlou diskusi s paní M. Reichlovou (viz: http://www.upol.cz/fileadmin/zuparchiv/XX/zurnal2014.pdf, s. 10). Dovoluji si využít jejího z části mylného, z části vyplašeného příspěvku k otevření diskuse, kterou hodlám vést především na úrovni k tomu povolaných orgánů (Kolegium rektora, porady pana rektora s děkany). Zde uvádím základní východiska, která z části reagují na text paní Reichlové a jsou dílem širším zamyšlením.

1. Přísluší administrativní pracovnici jedné z centrálních jednotek, aby komentovala na stránkách univerzitního periodika, co se děje na některé z fakult? Ne.

2. K diskusi o tom, co se děje nebo neděje na FF/UP: je legitimní, aby vedoucí pracovníci byli vystaveni setrvalé kontrole a byli střídání, pokud již nejsou schopni dostát svých povinností, popřípadě se vyčerpala jejich schopnost reagovat na změněnou situaci? Je to legitimní a potřebné. Platí to pro fakulty, stejně jako pro celou univerzitu.

3. V návaznosti na předchozí: o své posty by se měli v pravidelné soutěži ucházet nejen akademici (sám jsem s děkanskou volbou absolvoval čtyři výběrová řízení jen na UP) a studenti (aby mohli studovat, konají přijímačky, aby absolvovali, skládají zkoušky), ale také vedoucí administrativní pracovníci. Veřejně se hlásím k názoru, že by své posty měli obhajovat všichni vedoucí pracovníci RUP a centrálních jednotek. Personální nehybnost v administrativě UP je krásnou ukázkou toho, nakolik je UP sociálně imobilní. Podoba pracovních smluv není trvalým důvodem pro personální status quo.

Pár slov k Vydavatelství UP:

1. Potřebuje UP vydavatelství? Je vhodné, aby UP měla své vydavatelství

2. Musí být VUP navázáno přímo na rozpočet UP: ne

3. Je VUP samofinancovatelné? Ano

4. co potřebuje VUP k tomu, aby se mohlo financovat samostatně? Jasné zadání vedení UP, včetně časového plánu. Nejen děkan FF UP, ale také další děkanky a děkani se v roce 2010 opakovaně vyjádřili v tom smyslu, že VUP je samofinancovatelné. Žádná fakulta se nebude bránit přímému kontrahování s VUP na zcela tržních principech. FF UP již z nemalé části tiskne prostřednictvím jiných vydavatelství a bude se i v budoucnu chovat dle selského rozumu a vydávat tam, kde je nejlepší poměr mezi cenou a kvalitou servisu, včetně distribuce v ČR a zahraničí.

5. Musí mít VUP stávající organizační podobu, strojový park a konečně i lokaci? Ne. I nejprestižnější světová nakladatelství žijí pod tržním tlakem, neslouží pouze domovské univerzitě, platí tržní nájemné za výrobní a prodejní prostory, a proto třeba neumisťují své výrobní a administrativní kapacity do historického centra, jako je tomu u VUP.

6. Kdo rozhoduje o budoucnosti VUP, včetně jejího sídla? Hlavní slovo má pan rektor. Budu-li však přímo tázán, zda považuji důstojné a životu bezpečné prostory pro studenty a pedagogy za přednější než komfort administrativního aparátu, pakliže to nelze zajistit pro všechny, pak odpovídám rezolutně: ano. Jinými slovy. Od loňského února usiluje vedení FF UP o to, aby se přestěhovala Katedra žurnalistiky FF UP z Wurmovy ulice. Je to objekt historicky velmi cenný, ale v dezolátním a havarijním stavu. V diskusích o tom, kde by se mohla žurnalistika stěhovat, padla řada alternativ. Dislokační komise opakovaně měnila doporučení panu rektorovi a potřeby studentů a pedagogů stále stojí někde vzadu. Místo VUP by ve Zbrojnici mohla být klidně umístěny Britské a Francouzské centrum a KŽ se mohla již dávno stěhovat na Křížkovského 14.

2 komentáře:

  1. Jen strucna douska k bodu 6: zamer prestehovat katedru zurnalistiky do technicky bezpecnejsich prostor trva dele nez funkcni obdobi soucasneho pana dekana, ktery problem Wurmova zdedil. Kvituji s povdekem jeho snahu situaci resit, jako dlouhodoby a zaujaty pozorovatel vsak musim konstatovat, ze dekan je zjevne na nejake reseni prilis maly pan. Mnohem podstatnejsi je zrejme byt clenem dislokacni (prip. jine) komise, ktera betonuje status quo. Jaky cil tim sleduje, vi jen ona sama, z vnejsku to vsak pripomina bonmot o tom, ze aktivni postoj lze uspesne predstirat take rychlym preslapovanim na miste.
    Petr Orsag, KZ FF UP.

    OdpovědětVymazat
  2. Vážený pane děkane, nedá mi to nereagovat na Váš článek. Píšete o emocích. Naše vydavatelství už budujeme skoro 15 let a jsme na jeho současnou podobu pyšní. Po celou dobu úzce spolupracujeme a konzultujeme s EK fakult a nikdy nebyla směrem k nám žádná vážnější výtka.. Ano, jsme si vědomi, že změny jsou nutné, ale změny ku prospěchu věci a ne destrukce. Také píšete o faktech a informovanosti, Vy je všechna o VUP máte? Byl jste se někdy podívat na naše pracoviště? Tímto Vás zvu do své kanceláře, kde Vám ukážu, co všechno pro fakulty děláme. Vy jste naši práci zúžil pouze na „výrobu“ některých publikací, kde opravdu nemůžeme konkurovat svými technologiemi velkým tiskárnám, ale o tom to vůbec není. A docela se mne dotklo, že Britské a Francouzské centrum (nic proti nim nemám, snaží se plnit svou úlohu stejně jako my) by mohlo být ve Zbrojnici a Vydavatelství ne. Jednotka, která za dobu své existence vydavatelsky a redakčně ošetřila a ve většině případů i vyrobila více než 3700 publikací. Jsme služba, služba pro všechny fakulty, a pokud máme fungovat pružně a efektivně, máme být po ruce. Jenom doufám, že až se bude rozhodovat o naši budoucnosti, budou všichni zúčastněni ochotni slyšet všechna fakta a nebudou jednat bez nás.
    Mgr. Jana Kreiselová, redaktorka VUP

    OdpovědětVymazat