středa 16. února 2011

Kterak jsem se (ne)popasoval s reklamou na obecnou lingvistiku


Tak jsem zase jednou ráno přicházel na fakultu. Pohledem jsem letmo zavadil o fakultní fasádu à la Monte Cassino 1944, několik studentů ctilo urputným nepozdravem mé zimní mimikry, a náhle jsem jí spatřil: Angelina Jolie. V ten moment jsem se rozhodl s komercí s nádechem pozlátka druholigových amerických filmů skoncovat. Plakát jsem nemilosrdně odlepil a s pocitem malého ranního vítězství kráčel k modré recyklační nádobě, abych „boj“ s reklamou dokončil. Jen pro pořádek jsem si celý plakátek přečetl a zastyděl se. Paní Jolie nezvala spolužáky k prodeji pudříků,  nebo „in“ šatiček, nýbrž ke studiu obecné lingvistiky. Pokorně jsem se vrátil ke dveřím, fešandu nalepil i s odkazy na Ústav lingvistiky zpět a uznal, že panové s upoutávkou na svůj obor uspěli, minimálně v mém případě.

pondělí 14. února 2011

Kterak Mladá fronta přejala agenturní zprávu o bohemistice


V dnešním pracovním poklusu mi několik hodin nedocházelo, proč je opět neklid okolo naší bohemistiky. Zprvu jsem přikládal jisté překvapení některých kolegyň a kolegů poslednímu e-mailu pana prof. Machaly. Až při podvečerním pokusu o „obědovečeři“ jsem se v olomoucké mutaci MF DNES dočetl z titulku: „Šéf bohemistiky smí zůstat, děkan netrvá na jeho odvolání“ … a zaskočilo mi.

Titulek je zcela zavádějící a obsah přejaté zprávy k poznání skutečné situace rovněž mnoho nepřispívá. Nemíním novinářům mluvit do tvorby zpravodajství. Soudím ovšem, že: 1. na přejaté zprávy je třeba pohlížet s opatrností; 2. je vhodné ověřit informace u zdroje (nebo zavolat kolegyni od konkurence, jak to myslela); 3. pokud nezbývá času či prostoru, o věci raději nepsat; 4. třeba se mýlím, ale myslím, že ve světě stále platí, že komentáře mají být rozlišitelné od zpráv; 5. prosím novináře, aby se nebáli zavolat či napsat, pokud je z FF UP něco zajímá.

K vedení bohemistiky mohu jen zopakovat to, co jsem napsal do předchozího blogu: http://ffupolomouc.blogspot.com/2011/02/dont-look-back-aneb-k-poslednimu-vyvoji.html. Jen pro jistotu stručně opakuji: 1. dohodu jsem podepsal, aby byl klid; 2. profesor Machala není vedoucím katedry, je členem katedry; 3. do 10. března lze podávat přihlášky do konkurzu na místo vedoucího Katedry bohemistiky: http://www.upol.cz/fakulty/ff/uredni-deska-ff/

Don't look back: ....k poslednímu vývoji na Katedře bohemistiky FF UP



Pan profesor Lubomír Machala informoval část fakultní (a patrně i mimofakultní) veřejnosti o části dohody mezi mnou a jím (osobně jsem adresátem jeho mailu nebyl, ač nyní formálně vedu KB ). Už jsem se k minulosti KB nechtěl vyjadřovat, dohodou jsem minulé dění považoval za skončené. Avšak "podotek" pana profesora Machaly vyvolává zase dotazy z různých stran. Rekapitulace hlavních bodů:
 1.       u všech kateder, tedy i KB, mi jde o budoucnost
2.      dohodu jsem podepsal ze dvou důvodů (první je důležitější): a) uklidnění situace na KB i FF; b) úkolem děkana není osobně triumfovat, ale chránit fakultu před všemi komplikacemi, včetně soudních sporů
3.      bylo vypsáno  výběrové řízení http://www.upol.cz/fakulty/ff/uredni-deska-ff/ a katedra by tedy měla mít nové vedení v dubnu.

Filozofická fakulta a Vydavatelství UP aneb k posledním diskusím v Žurnále UP

Strategie rozvoje FF UP, kterou v uplynulých letech nastartoval akademický senát fakulty a uplatňuje ji současné vedení, je postavena na racionalitě a efektivitě. Články v UP Žurnálu, jež se jí kriticky dotýkají, jsou naopak postaveny na emocích a dohadech. Výsadou akademického stavu by ovšem měla být informovanost a snaha po ověření faktů, popřípadě souběžná konfrontace názorů (např. v jednom čísle ŽUP). Proto nabízím všem, kdo by i nadále chtěli veřejně uvažovat o aktuálním dění na fakultě, že jim na děkanátě rádi poskytneme relevantní informace. Prospělo by to nejen úrovni článků, ale i komunikaci napříč univerzitou.

Nemám v úmyslu rozpřádat rozsáhlou diskusi s paní M. Reichlovou (viz: http://www.upol.cz/fileadmin/zuparchiv/XX/zurnal2014.pdf, s. 10). Dovoluji si využít jejího z části mylného, z části vyplašeného příspěvku k otevření diskuse, kterou hodlám vést především na úrovni k tomu povolaných orgánů (Kolegium rektora, porady pana rektora s děkany). Zde uvádím základní východiska, která z části reagují na text paní Reichlové a jsou dílem širším zamyšlením.

1. Přísluší administrativní pracovnici jedné z centrálních jednotek, aby komentovala na stránkách univerzitního periodika, co se děje na některé z fakult? Ne.

2. K diskusi o tom, co se děje nebo neděje na FF/UP: je legitimní, aby vedoucí pracovníci byli vystaveni setrvalé kontrole a byli střídání, pokud již nejsou schopni dostát svých povinností, popřípadě se vyčerpala jejich schopnost reagovat na změněnou situaci? Je to legitimní a potřebné. Platí to pro fakulty, stejně jako pro celou univerzitu.

3. V návaznosti na předchozí: o své posty by se měli v pravidelné soutěži ucházet nejen akademici (sám jsem s děkanskou volbou absolvoval čtyři výběrová řízení jen na UP) a studenti (aby mohli studovat, konají přijímačky, aby absolvovali, skládají zkoušky), ale také vedoucí administrativní pracovníci. Veřejně se hlásím k názoru, že by své posty měli obhajovat všichni vedoucí pracovníci RUP a centrálních jednotek. Personální nehybnost v administrativě UP je krásnou ukázkou toho, nakolik je UP sociálně imobilní. Podoba pracovních smluv není trvalým důvodem pro personální status quo.

Pár slov k Vydavatelství UP:

1. Potřebuje UP vydavatelství? Je vhodné, aby UP měla své vydavatelství

2. Musí být VUP navázáno přímo na rozpočet UP: ne

3. Je VUP samofinancovatelné? Ano

4. co potřebuje VUP k tomu, aby se mohlo financovat samostatně? Jasné zadání vedení UP, včetně časového plánu. Nejen děkan FF UP, ale také další děkanky a děkani se v roce 2010 opakovaně vyjádřili v tom smyslu, že VUP je samofinancovatelné. Žádná fakulta se nebude bránit přímému kontrahování s VUP na zcela tržních principech. FF UP již z nemalé části tiskne prostřednictvím jiných vydavatelství a bude se i v budoucnu chovat dle selského rozumu a vydávat tam, kde je nejlepší poměr mezi cenou a kvalitou servisu, včetně distribuce v ČR a zahraničí.

5. Musí mít VUP stávající organizační podobu, strojový park a konečně i lokaci? Ne. I nejprestižnější světová nakladatelství žijí pod tržním tlakem, neslouží pouze domovské univerzitě, platí tržní nájemné za výrobní a prodejní prostory, a proto třeba neumisťují své výrobní a administrativní kapacity do historického centra, jako je tomu u VUP.

6. Kdo rozhoduje o budoucnosti VUP, včetně jejího sídla? Hlavní slovo má pan rektor. Budu-li však přímo tázán, zda považuji důstojné a životu bezpečné prostory pro studenty a pedagogy za přednější než komfort administrativního aparátu, pakliže to nelze zajistit pro všechny, pak odpovídám rezolutně: ano. Jinými slovy. Od loňského února usiluje vedení FF UP o to, aby se přestěhovala Katedra žurnalistiky FF UP z Wurmovy ulice. Je to objekt historicky velmi cenný, ale v dezolátním a havarijním stavu. V diskusích o tom, kde by se mohla žurnalistika stěhovat, padla řada alternativ. Dislokační komise opakovaně měnila doporučení panu rektorovi a potřeby studentů a pedagogů stále stojí někde vzadu. Místo VUP by ve Zbrojnici mohla být klidně umístěny Britské a Francouzské centrum a KŽ se mohla již dávno stěhovat na Křížkovského 14.

pátek 11. února 2011

Vedení katedry bohemistiky: aktuální situace

 Od 13. ledna byla řešena situace vedení Katedry bohemistiky na FF UP. Tento týden jsem s panem profesorem Machalou podepsal dohodu, kterou z jeho popudu připravila advokátní kancelář. Předmětem dohody je mimo jiné to, že netrvám na důvodech, které vedly k jeho odvolání. Na místo vedoucího katedry bylo již vypsáno výběrové řízení. Základní informace k tomuto i dalším výběrovým řízením jsou dostupné na úřední desce FF UP:
http://www.upol.cz/fakulty/ff/uredni-deska-ff/