úterý 24. ledna 2012

Jak nám akademici pobouřili prezidenta

Dalo se očekávat, že pan prezident vystoupí na podporu svého ministra školství. Přišla i obvyklá dávka demagogie a zapomnění, neboť v 90. letech patřil k těm, kdo se nemohli dočkat profesorského diplomu a neopomíná se jím periodicky ohánět. Přesto akademický sektor nemiluje. Klausovo trauma z části patrně spadá do poloviny 90. let, kdy na Středoevropské univerzitě v Praze vznikaly práce, které kriticky analyzovaly českou cestu privatizace, což byl z pohledu tehdejšího premiéra (a nemalé části české populace, včetně akademické sféry) naprostý hřích. Čím delší je pobyt Václava Klause v politice, tím méně mu lahodí dialogický přístup. Akademická sféra, která není ani zdaleka jednotná, zůstala jednou z posledních vrstev české společnosti, kde je odlišný názor vyslechnut a vnímán. Podle Klause nemají české vysoké školy úroveň. Jsou jistě pracoviště a individuální akademici se špatnými výsledky a vysoké školy by uvítaly řadu změn, aby zvýšily svou konkurenceschopnost ve srovnání s cizinou. Nicméně postupy ministra jsou dlouhodobě neohrabané a značné části akademických pracovníků prostě přestala vyhovovat role pokusných morčat. Prezidentova ignorance k akademickým svobodám, bez jejichž naplňování po roce 1989 by on sám zůstal subalterním bankovním úředníkem, jen prohlubuje mou obavu, že základní akademické svobody jsou v České republice ohroženým statkem, který je třeba bránit.

3 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Navic v komentari pana prezidenta zaznelo neco jako udiv nad pocty studentu a zejmena na to, ze ucitele na VS si delaji tituly... Mozna zapomnel, ze za vedeckymi tituly stoji vedecka prace, coz v pripade honoris causa je skutecne irelevantni. Navic, je vinou vlad a zvlaste MSMT jakym zpusobem jsou prerozdelovany finance na VS. Chce se po nas kvalita na vsech frontach, ale rozhoduje vicemene kvantita. Nerikam ze VS zakon neni treba, ale je treba to poddat jinym zpusobem, a to zejmena zpusobem, kdy se bude jednat o zakonu, ktery nepujde ke schvalovacimu procesu s tim, ze uz ted se vi, ze neni v poradku, a bude treba jej predelat.

    ps. prvni koment jsem smazal z duvodu rozsireni tohoto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že ve výrobě titulů měl pan prezident na mysli různé pseudoobory jako např. humanitní studia, sociální a pseciální pedagogika, které způsobem vyuky a vědecké práce spíše připomínají gymnázia a jsou výsměchem vysokoškolského vzdělání. Sám mám známého, který jeden takový obor studuje a v době zkouškového, kdy já sedím pořád u stolu, tak on se nudí a většinu času tráví v posilovně.

      Vymazat